Moğolistan
- Geçici görevlendirmeye tabi sigortalılık statüleri hangileridir?
5510 sayılı Kanunun 4/1-(a) bendine göre bir işveren tarafından hizmet akdine tabi olarak çalışanlar ile 4/1-(b) bendine göre kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar.
- Geçici görev süresi ne kadardır?
İlk geçici görevlendirme süresi her iki sigortalılık statüsü için azami 24 aydır.
Geçici görev, her iki akit tarafın yetkili makamlarının önceden onaylaması şartıyla Kanunun 4/1-(a) kapsamındaki sigortalılar için en fazla 36 ay uzatılabilmektedir. Geçici görevin uzamasının söz konusu olması halinde, Kurumlar arası onay süreci göz önüne alınarak, başvurunun geçici görev süresi dolmadan önce yapılmış olması gerekmektedir.
- Geçici görevli için SGK tarafından hangi belge düzenlenir?
Türkiye’den Moğolistan’a giden geçici görev kapsamında ilk kez gidecek sigortalı için başvuruya istinaden TR/MN 101 formüleri, sigortalının iş yerinin kayıtlı olduğu sosyal güvenlik il müdürlüğü (SGİM) veya sosyal güvenlik merkezi (SGM) tarafından düzenlenerek, Moğolistan yetkili kurumuna teslim edilmek üzere sigortalı veya işverene iki nüsha olarak verilir.
Moğolistan’dan Türkiye’ye geçici görev kapsamında ilk kez gelecek sigortalı için Moğolistan yetkili kurumu tarafından düzenlenmiş olan MN/TR 101 formülerinin, geçici görevli olarak gelinen iş yerinin kayıtlı olduğu SGİM veya SGM’ye teslim edilmesi gerekmektedir.
- Geçici görevle Moğolistan’a gidenler Sözleşme kapsamında sağlık yardımlarından yararlanabilir mi?
Türkiye Cumhuriyeti ile Moğolistan arasındaki Sosyal Güvenlik Sözleşmesi sağlık yardımlarına ilişkin hüküm içermediğinden Moğolistan’a geçici görevle gönderilenlerin Sözleşme kapsamında sağlık yardımlarından yararlanma hakkı bulunmamaktadır.
- Geçici görevli için SGK tarafından düzenlenen belgelerin Moğolistan’da teslim edileceği muhatap Kurum neresidir?
Sosyal Sigorta Genel İdaresi (GASI) – Sosyal Sigorta Politika Uygulama Birimi
211238 Chingeltei District, 4th Khoroo Bagatoiruu 13/1 Ulaanbaatar, MONGOLIA